Haus Gallerii Tallinnassa esittelee suomalaistaiteilija Elvi Rangellin töitä/ Thea Ekholm Helsingin Uutiset

Taiteilija Elvi Rangell

Elvi Rangellin taiteilijaura alkoi noin 15 vuotta sitten. Sitä ennen hän teki pitkän uran liike-elämän palveluksessa muun muassa Hotelli Palacen johtajana.

Rangell opiskeli vuosina 2003-2007 Taidekoulu Maassa ja taidekoulu Alfassa Helsingissä.

Hänellä on ollut useita näyttelyitä Suomen lisäksi Virossa ja Tanskassa.

Tallinnan Vanhassakaupungissa sijaitseva Haus Gallerii esittelee parhaillaan suomalaistaiteilija Elvi Rangellin töitä. THEA EKHOLM


T24: Haus Gallerii Tallinnassa esittelee suomalaistaiteilija Elvi Rangellin töitä

Thea Ekholm

Tallinnan Vanhassakaupungissa sijaitsevassa Haus Galleriissa on parhaillaan esillä kahden suomalaistaiteilijan töitä. Elvi Rangell ja Elina Laurinen jakavat Suomessa yhteisen työhuoneen ja nyt myös galleriatilan Tallinnassa.

Haus Galleriin alakerta on täynnä kirkkaita ja vahvoja värejä, sillä sekä Rangellin että Laurisen työt ovat saaneet inspiraationsa luonnosta ja väreistä. Molemmat taiteilijat maalaavat abstrakteja teoksia, jotka antavat tilaa katsojan mielikuvitukselle.

– Minulle on aina suuri yllätys, mitä kaikkea ihmiset näkevät teoksissani. Ei esittävä taide tarjoaakin katsojalle aina uutta nähtävää, Elvi Rangell toteaa.

Edellisen kerran Rangellin teoksia oli Tallinnassa esillä 12 vuotta sitten ja seuraava näyttely on sovittu jo kahden vuoden päähän. Yhteistyökumppanina Virossa on galleristi Piia Ausmaa, jonka kokemusta ja näkemystä Rangell arvostaa.

– Osan näyttelyn teoksista Piia ripusti jopa eri päin, kun olin ne maalannut. Mutta hyvältä ne näyttivät, Rangell naurahtaa.

Galleristi Piia Ausman ja taiteilija Elvi Rangell ovat tehneet yhteistyötä jo usean vuoden ajan. THEA EKHOLM

Kaikki Life is Good -näyttelyn teokset on maalattu nimenomaan tätä näyttelyä varten. Rangell aloitti niiden maalaamisen viime syksynä, kun näyttelyn ajankohdasta oli sovittu. Koronavirus ei onneksi vaikuttanut näyttelyn aikatauluun kuin viikolla.

– Tällaisena aikana ihminen kaipaa energiaa, niinpä näyttelyyn alkoi syntyä värikkäitä teoksia. Ensimmäinen tekemäni maalaus oli kirkkaan punainen, Rangell kertoo.

Uutta Tallinnan näyttelyn maalauksissa on työtapa, niissä ei ole käytetty ollenkaan pensseliä.

– Osa näyttelyn teoksista on myös suurempia kuin olen aikaisemmin maalannut. Näihin töihin en halunnut pensselin jälkiä näkyviin, vaan kolmiulotteisempaa pintaa, Rangell sanoo.

Life is Good -näyttelyssä huomion vievät kaksi isoa vihreällä ja sinisellä maalattua teosta, ”The Hidden World” ja ” The Enchanted Forest”, joiden pinnassa on sekä maalin valumajälkiä että esiin raaputettua maalipintaa. Toimittajan mielikuvitus näkee niissä auringon täplittämän metsälammen.

– Näissä töissä käytetty maalaustekniikka oli hidas, sillä minun piti aina odottaa edellisten maalikerrosten kuivumista. Yhden maalauksen valmistumiseen meni jopa 3-4 viikkoa.

Elvi Rangellin työtapana on maalata teokset aina tiettyä näyttelyä varten, vaikka joskus teokset taistelevat vastaan.

– Jotkut työt taistelevat vastaan eivätkä ota valmistuakseen. Joskus ne taas puhuvat ja sanovat olevansa jo valmiita. Aina myös joku näyttelyyn suunniteltu teos jää pois. Niin tästä Tallinnan näyttelystäkin.

Taiteilijalta vaaditaan Elvi Rangellin mukaan vahvaa luottoa omaan alitajuntaan. Pitää kuunnella, mitä se sanoo ja uskaltaa toimia sen mukaan.

– Ihminen ei pärjää ilman taidetta. Varsinkin tällaisina aikoina ihmisillä pitäisi olla kotona taidetta, jota voi katsella ja joka vie ajatukset pois työstä ja arjesta. Se on investointi itseen.

Elvi Rangellin ja Elina Laurisen yhteisnäyttely on avoinna Haus Galleriissa (Uus 17) 5. 9.2020 saakka.